Niedoceniane konopie

Konopie kojarzą nam się głównie z charakterystycznymi konopiami indyjskimi, czyli specyficzną używką posiadającą, słusznie lub niesłusznie, negatywną reputację.

Błędne postrzeganie konopi Takie podejście do sprawy spowodowało, że zamknęliśmy oczy na wiele bardzo pozytywnych właściwości innych roślin z rodziny konopi. Nasiona konopi siewnych, Cannabis sativa L., są zupełnie wolne od jakichkolwiek substancji wpływających na naszą psychikę i nie powodują halucynacji. Ich skład sprawia jednak, że ich stosowanie jako dodatku do diety jest wyjątkowo dobrym pomysłem. Lista pożytecznych substancji odżywczych, jakie znajdziemy w nasionach konopi siewnej jest bardzo długa i warto się z nią zapoznać. Zazwyczaj otwierają ją nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 oraz omega 6.

Wspominać należy o dużych ilościach białka, nierozpuszczalnego błonnika, witaminy E wraz z innymi przeciwutleniaczami oraz o rzadkich pierwiastkach, potrzebnych w naszej diecie w niewielkich ilościach, ale trudno dostępnych, takich jak: tor, arsen czy chrom. Olej z konopi ceniony powinien być w pierwszej kolejności zawsze ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3, które się w nim znajdują. Pomagają one bowiem w poprawie działania całego układu odpornościowego organizmu, znacznie spowalniają procesy starzenia się oraz mają wyjątkowo zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.

Podkreśla się, że olej jest bardzo skuteczny w redukowaniu nadmiaru złego cholesterolu oraz pomaga w regulacji regeneracji skóry. Nie można zapominać, że olej z konopi jest znakomitym źródłem białka, ponieważ w jego składzie znajdziemy wszystkie aminokwasy potrzebne do budowania przez nasz organizm każdego białka, jakie tylko się naszemu DNA wymarzy.